filety lososa
trochu citrónovej šťavy
olivový olej
soľ
korenie
Na 2l horčicovej omáčky potrebujeme:0,1 dcl olej
trošku hladkej múky
1 cibuľa
1,5 l vývar
0,5 dcl horčice
trošku masla
soľ (podľa chuti)
korenie (podľa chuti)
Lososa osolíme, okoreníme, pokvapkáme citrónovou šťavou. Opečieme na olivovom oleji. Podávame s horčicovou omáčkou.
Horčicová omáčka:
Na oleji speníme nakrájanú cibuľu a opražíme do zlatista. Pridáme hladkú múku a miešame 5minút. Postupne pridávame horčicu, premiešame a zalejeme vývarom. Privedieme do varu, dochutíme soľou, korením a vegetou. Varíme ďalších 15 minút. Nakoniec všetko spolu rozmixujeme do hladka spolu s maslom.

Krémová hokkaido polievka
TOP recept mesiaca október
2,5 kg čerstvá tekvica hokkaido
0,3 kg cibuľa
0,2 l šľahačková smotana
olej
maslo
soľ
vegeta
Na oleji opražíme cibuľu, pridáme nakrájanú tekvicu, dochutíme soľou, vegetou a necháme variť do zmäknutia.
Dôkladne rozmixujeme, pridáme smotanu a maslo na zjemnenie.

Sviečková na smotane
TOP recept mesiaca jún
hovädzia falošná sviečková
olej
soľ
nové korenie
bobkový list
celé čierne korenie
horčica
1 kg mrkva
0,2 kg petržlen
0,4 kg zeler
0,4 kg cibuľa
0,5 l smotana na šľahanie
Mäso nasolíme, potrieme horčicou, opečieme na oleji.
Mäso vyberieme, pridáme do výpeku cibuľu so zeleninou, opečieme, pridáme mäso, koreniny, podlejeme vodou a varíme do mäkka.
Mäso nakrájame na tenké plátky, omáčku rozmixujeme, dochutíme smotanou.

Cukinový koláč
TOP recept mesiaca máj
350 g cuketa
150 g práškový cukor
2 ks vajce
150 ml oleja
250 g polohrubej múky
1 ks kypriaci prášok
1 ks vanilkový cukor
2 PL kakaový prášok
1 KL mletá škorica
Cuketu najemno nastrúhame a zmiešame spolu so všetkými surovinami. Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný stredne veľký plech. Pečieme 180 °C cca 25-35 min. Po upečení ho môžeme potrieť džemom a posypať kokosom.

Zeleninové rizoto s tofu syrom
TOP recept mesiaca apríl
syr tofu
sójová omáčka
rasca
majorán
olej
cibuľa
ryža
soľ
mrkva
zeler
petržlen
hrášok
kukurica
tvrdý syr
Syr tofu nakrájame na kocky, ochutíme sójovou omáčkou, rascou, majoránom a necháme postáť. Takto ochutený opečieme na oleji. Cibuľu nakrájame na drobno, opečieme na oleji, pridáme mletú červenú papriku, koreňovú zeleninu, podusíme, pridáme hrášok a kukuricu. Zmiešame uvarenú ryžu, zeleninovú zmes, tofu a pred podávaním posypeme syrom.

Paprikáš zo sumčeka afrického
TOP recept mesiaca marec
sumček africký chladený filet (je bez kostí)
olej
cibuľa
mlieko
smotana
soľ
bobk.list
paprika mletá červená sladká
citrónová šťava
maslo
solamyl
Sumčeka afrického nakrájame na malé kúsky, pripravíme na
pare. NA oleji orestujeme cibuľu, pridáme papriku mletú,
zalejeme, pridáme bobk, list, soľ, varíme, rozmixujeme, pridáme mlieko, smotanu, maslo, na zahustenie môžeme pridať solamyl. Po dokončení omáčky vložíme sumčeka. Podávame s cestovinou alebo špaldovými haluškami.

Špenátový prívarok s vajíčkom
TOP recept mesiaca február
1 kg špenát čerstvý, alebo mrazený
olej
múka
0,1 kg cibuľa
0,1 l smotana šľahačková
1 vajce
soľ
cesnak podľa chuti
0,05 kg maslo
Na oleji opražíme cibuľu, pridáme špenát, podlejeme vodou, posolíme a necháme prejsť varom. Zahustíme nasucho opraženou múkou a v smotane rozšľahanými vajíčkami. Dochutíme cesnakom, zjemníme maslom.

Paradajková polievka
TOP recept mesiaca január
Ingrediencie na 4 l polievky:
0,4 kg pretlak
0,2 kg cibuľa
0,5 kg lúpané paradajky
0,4 kg mrkva
0,1 kg cukor
soľ
olej
korenie
cesnak
bazalka
vegeta
Na oleji osmažíme cibuľu, pridáme cukor a skaramelizujeme. Následne pridáme pretlak, krátko orestujeme, pridáme lúpané paradajky, dochutíme soľou, korením a varíme. Mrkvu uvaríme do mäkka a rozmixujeme. Všetko spolu zmiešame, pridáme cesnak, bazalku a dôkladne rozmixujeme.

Treska na masle
TOP recept mesiaca december
Ingrediencie:
2 ks cibuľa
1 l vývar
soľ
korenie
vegeta
0,3 l šľahačkovej smotany
0,05 kg masla
bylinky (petržlenová vňať a pažítka
Tresku pravú (filet chrbát) umyjeme, posolíme a opečieme prudko na oleji.Omáčka: Na oleji orestujeme cibuľu, pridáme múku, zalejeme vodou alebo vývarom. Pridáme soľ, korenie, vegetu, citrónovú šťavu a kôru, cukor a varíme. Po dovarení rozmixujeme a precedíme. Nakoniec pridáme šľahačkovú smotanu, maslo a bylinky.

Boršč
TOP recept mesiaca november
Ingrediencie na 4 litre polievky:
0,2 kg hovädzie stehno
0,2 kg bravčové pliecko
0,1 kg cibuľa
0,05 l oleja
0,04 kg paradajkový pretlak
0,01 kg paprika mletá červená
0,5 kg biela hlávková kapusta
0,2 kg mrkva
0,7 kg zemiaky
0,3 kg cvikla
0,1 l smotana šľahačková
citrón
bobkový list
čierne korenie
soľ
Na oleji opražíme cibuľu, pridáme mäso, orestujeme, pridáme mletú červenú papriku, pretlak, soľ, bobkový list, zalejeme vodou a varíme. K polomäkkému mäsu pridáme zeleninu, kapustu, na kocky nakrájané zemiaky, Keď je kapusta mäkká, pridáme uvarenú cviklu.Dochutíme soľou, citrónom, smotanou a povaríme.
Dobrú chuť!